6 kleibekers

Home  /  onderzoek  /  6 kleibekers

ge/behouden landschap
onderdeel van: Project Wunderkammer,
Vogt Landschaftarchitekten, Exhibition Löwenbrau-areal Zurich, 2014

 

Dit project toont zes delen van een republiek die in enkele decennia uiteenbrokkelde, en bewaart het karakter van de landschappen van Slovenië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina.

Klei, de basis van het aangetroffen landschap, wordt o zo makkelijk weggespoeld door water – maar het landschap behoudt desalniettemin zijn vorm en karakter. Het lokale materiaal adresseert in de context van het voormalige Joegoslavië het thema van grenzen. Deze landen hebben continu veranderende territoriale grenzen (eenzelfde plek heet Joegoslavie, Slovenie, Europese Unie..) Hoe beïnvloeden deze het landschap? En vice versa?

De vorm van de beker (houder) duidt de poging het karakter van een landschap te vangen. Dit landschap is fysiek gevormd door culturele, industriële en economische krachten.  De beker, als basaal onderdeel van servies, is ook de culturele referentie voor het bijeenbrengen van individuen.

De fragiele, ongebrande staat van de bekers refereert aan het efemere karakter van politieke grenzen. In contact gebracht met water zal de klei weer van vorm veranderen en samenvloeien tot nieuwe landschappen.