vlierbloesempark zürich

Project: Wende
Evariste-Mertens-Preis (4e prijs)
met G-R-O-U-P (Johannes Heine, Andreas Baumgart, Simon Kroll)


Limmat

Es bewegt sich hier. Töne der Flüssigkeit. Bezaubernd, aber das ist es nicht. Nicht mit mir. Geruch der Tageszeit.

Als wäre nichts passiert, als hätte hier nichts am Wandel mitgemacht.

Ich werd ruhig. Oder war ich das?

Sie lachen, die Kinder. Worüber lachen sie?
Warum rennen sie, pflücken sie, schauen sie? Ich schau auch.

Der Grosse ist am Übergang und lacht. Nicht nur ich, aber auch die Enten von Zuhause hätten hierhin gut gepasst. Aber es braucht sie nicht. Nein, dieser Ort hat seine eigenen.
Die Distanz klein. Oder auch gross.

Spannung. Später.

Ich Passant, die anderen auch.
Sie sorgen für den Ort und der Ort für sie. Die Frau mit dem Korb – Erinnerungen an Hollunderblütensirupzeiten, wo die Welt übersichtlich war.

Es ist kühl. Kalt vielleicht schon? Ich steh auf und geh. Die Bewegung tut gut und ich und der Fluss, wir tanzen. Ich rück mich kurz von ihm weg, um wieder die Nähe zu finden.
Wir tanzen den Tanz des Septembers.

Tau auf dem Feld. Wo bin ich denn?

Het nieuwe park ligt op het snijvlak tussen stedelijk en landschappelijk gebied, met veel verschillende gebruikers. Langs de Limmat (rivier) ontstaat een ketting van publieke ruimtes.
De punktuele ingreep – een bocht in de Klosterfahrweg, neemt de voetganger een moment mee weg van de rivier, om dan bijna haaks weer terug te keren. HIerdoor ontstaat een nieuwe ontmoeting met het water. Deze nieuwe beweging van de weg, schept tegelijkertijd een ligweide, die langzaam afloopt naar het water.

Aan de noordzijde van de weg is het park afgesloten met een bloemenweide met fruitbomen. Deze onderhoudsvrije manier van stedelijk tuinieren, vraagt interactie tussen de verschillende aktoren. Door het vroeg in het proces betrekken van deze aktoren (stad Zürich, bewoners en scholieren) wordt een identificatie met de plek versterkt. Door de eenvoudige en robuuste vormgeving blijft het onderhoud beperkt. Door het maken van openingen in het bestaande boombestand aan de rivier worden blikken op de Limmat gemaakt.

De ligweide biedt plaats aan verschillend gebruik: picknick, balspel, rusten, schooltheater of gewoon kijken naar de voorbijstromende rivier.