http://bplusb.nl/nl/werk/sluis-eefde/
Dit project is gedaan door Bureau B+B Stedebouw en Landschapsarchitectuur. Ik was hierbij als architect nauw betrokken bij het ontwerp.

Het monumentale sluizencomplex bij Eefde krijgt een tweede kolk. De sluis bij Eefde verbindt de IJssel met het Twentekanaal. Om de bereikbaarheid te vergroten en Twente een economische impuls te geven wordt er een tweede sluiskolk bijgebouwd. Het DBFM-contract hiervoor is gegund aan de aannemerscombinatie Lock to Twente, bestaande uit TBI PPP (expertise en kapitaal), Mobilis|TBI (civiele techniek) en croonwolter&dros (elektrotechniek). Bureau B+B is als ontwerper bij het project betrokken.

De Heftorens, Sluiskolk en het Oude gemaal uit 1933 zijn rijksmonumenten. Het bestaande bediengebouw uit 1990 wijkt qua vorm, positie en materialisatie sterk af van dit monumentale ensemble en heeft daardoor een negatieve uitstraling op het geheel. Bovendien voldoet het niet aan de eisen voor toekomstig gebruik. Het projectteam grijpt deze mogelijkheid aan om een nieuw bediengebouw te ontwerpen dat beter aansluit op het monumentale karakter van het sluizencomplex.

Het nieuwe bediengebouw is gedurende het ontwerpproces door de bewoners van Gemeente Lochem direct tot ‘Jonas’ gedoopt.